“Ik zou ook Miranda kunnen zijn” Het indrukwekkende herstelverhaal van Miranda van den Broek.
De Vier Gravinnen 52
4001 RZ Tiel
Nederland
Op donderdag 6 februari 2020 organiseert MIND Ypsilon Tiel een thema-avond waar we de indrukwekkende documentaire “Ik zou ook Miranda kunnen zijn” van Nynka en Paul Delcour vertonen.
Met nabespreking in aanwezigheid van Miranda van den Broek (hoofdpersoon van de docu).
De documentaire gaat over hoe Miranda ondanks en dankzij psychoses en stemmingswisselingen een nieuwe versie van zichzelf is geworden.
De documentaire: Het indrukwekkende herstelverhaal van Miranda
Miranda heeft na een flinke periode met psychotische klachten en stemmingswisselingen haar leven weer opgepakt.
Zo is zij na haar opname in een gesloten inrichting alsnog afgestudeerd als natuurkundige, heeft haar baan teruggekregen, heeft samen met haar levenspartner Arjen een huis gekocht, twee prachtige kinderen gekregen en werkt nu met veel voldoening als ervaringsdeskundige. Miranda is het schoolvoorbeeld van iemand met een psychische kwetsbaarheid die ogenschijnlijk weer een normaal bestaan heeft opgebouwd, ook al heeft ze nog steeds af en toe last van psychoses en bijwerkingen van haar medicatie. Hoe doet Miranda dat? Wat is, als professionele ervaringsdeskundige, haar visie op herstel? En in hoeverre sluit dit aan bij de nieuwe visie op herstel binnen de GGz? Nynka gaat niet alleen in gesprek met Miranda, maar ook met de mensen in haar omgeving en psychiater Jim van Os.
Achtergrond van de documentaire en de documentairemakers
Theatermaker Nynka Delcour heeft een broer met de diagnose schizofrenie, en deze vragen houden haar al van jongs af aan bezig. Ze zijn dan ook het uitgangspunt van de documentaire “Ik zou ook Miranda kunnen zijn”. Deze documentaire is een natuurlijk vervolg op de theatervoorstelling Vind je het gek!. Hierin maakt Nynka samen met pianist Rob Stoop invoelbaar hoe het is om te leven met een psychische kwetsbaarheid, met als doel het verlagen van stigma rond dit onderwerp. De voorstelling laat echter niet zien welk hersteltraject de zes verhaalbrengers, die de inspiratie vormen voor “Vind je het gek!”, hebben gewandeld om de draad van hun leven weer op te kunnen pakken. Daarom zoomt Nynka samen met cameraman Paul Delcour in “Ik zou ook Miranda kunnen zijn” in op het herstelverhaal van één van de verhaalbrengers, namelijk Miranda van den Broek.
Meer informatie over Nynka Delcour
Kracht van beleving
Kracht van beleving organiseert en faciliteert theater en filmvoorstellingen met inhoud.
“Zit je bij één van onze theatervoorstellingen als ervaringsdeskundige of als ‘familie van’, dan zit de kracht van beleving in de herkenning, die ruimte geeft voor het gevoel van erkenning. Deze herkenning en erkenning kunnen louterend werken en bijdragen aan de verwerking van je eigen ervaringen. Met de voorstelling als ruggensteun is het ook makkelijker om een goed gesprek aan te gaan over je ziekte of beperking. De gedeelde ervaring is dan een ideale leidraad om jouw belevingswereld uit te leggen aan je directe omgeving.”
Meer informatie over Kracht van beleving en hun aanbod
Deze documentaire is mede mogelijk gemaakt door:
Praktische informatie
Voor wie: Voor iedereen die naaste is van iemand met psychiatrische en/of verslavingsproblematiek. Andere betrokkenen en geïnteresseerden zijn van harte welkom (hulpverleners!).
Wanneer: We beginnen om 19.45 (inloop vanaf 19.30) en duurt tot ca. 22.00.
Kosten: De avond is gratis voor MIND Ypsilon (steun)leden. Voor alle andere betrokkenen en belangstellenden vragen we een geringe bijdrage van € 5,00. Koffie, thee en na afloop een drankje is natuurlijk voor iedereen gratis.
Aanvullende informatie: Voorafgaand aan de thema-avond is er onze maandelijks aanschuiftafel (alleen voor naasten. meer informatie).
Aanmelden: In verband met de catering en het klaarzetten van de stoelen willen we graag weten wie er komen.
Extra Informatie
Graag uiterlijk dinsdag 4 februari aanmelden in verband met de organisatie van de avond.
Voorafgaand aan de thema-avond houden we onze maandelijkse aanschuiftafel. Deze is alleen bedoeld voor naasten van mensen met psychische en/of verslavingsproblematiek.